Architectenbranche werkt aan voorkomen perverse prikkels
Javascript is uitgeschakeld

Architectenbranche werkt aan voorkomen perverse prikkels

Geplaatst: 24-11-2016
Architectenbranche werkt aan voorkomen perverse prikkels

De branchevereniging signaleert al jaren dat de tenderkosten de pan uitrijzen. Het is voor bureaus geen verdienmodel meer, ook voor sommige opdrachtgevers is dit steeds vaker het geval. Onlangs berichtte de BNA dat architectenbureaus EU aanbestedingen steeds vaker links laten liggen.

Ontwikkelingen die de marktwerking schaden. De Richtlijn wil deze situatie structureel verbeteren.
De BNA heeft als initiatiefnemer de richtlijn opgesteld samen met ICSadviseurs en Architectuur Lokaal. Gemeenten, het rijk, adviseurs en aannemers zijn betrokken bij de Richtlijn en erkennen de noodzaak tot een betere aanbestedingscultuur. Ook zij zien dat de markt uit balans is en dat het ten koste dreigt te gaan van een goede marktwerking. Het Rijksvastgoedbedrijf neemt de Richtlijn mee bij het aanpassen van hun inkoopbeleid.

Richtlijn geeft helderheid
Opdrachtgevers vinden het vaak lastig om de juiste uitvraag te kiezen – wat heb je nodig om een architect te selecteren? – en hebben geen idee hoeveel tijd en geld een inschrijvende architect daar aan kwijt is. Die inspanning wordt stelselmatig veel te laag ingeschat. De Richtlijn Gezonde Architectenselecties geeft helderheid. Het verschaft inzicht in de voor- en nadelen van mogelijke uitvragen, maakt de inschrijfkosten inzichtelijk en doet een voorstel om tot een redelijke inschrijfvergoeding te komen.

‘Nieuw Normaal’
Opdrachtgevers en architecten moeten en kunnen naar een ‘Nieuw Normaal’. Partijen moeten zich bewust zijn van de inspanning die bij een bepaald type uitvraag hoort en daar naar handelen. En daar ook aanspreekbaar op zijn. Dat betekent ook dat er een redelijke vergoeding overwogen wordt, wanneer een significante inspanning gevraagd wordt, zoals dat ook in de aanbestedingsregels is vastgelegd.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
Sluit deze advertentie