BNA Kubus uitgereikt aan UNStudio
Javascript is uitgeschakeld

BNA Kubus uitgereikt aan UNStudio

Geplaatst: 08-11-2016
BNA Kubus uitgereikt aan UNStudio

AMSTERDAM - Ben van Berkel (architect) en Caroline Bos (stedenbouwkundige en kunsthistorica), oprichters van UNStudio, hebben donderdag de BNA Kubus 2016 uitgereikt gekregen. Het duo ontving de prijs voor hun bijzondere verdienste voor de architectuur uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, waar het hoofdkantoor van UNStudio is gevestigd. De architectuurprijs werd dit jaar voor de 41ste keer uitgereikt.

De juryvoorzitter, Nathalie de Vries (tevens BNA-voorzitter), gaf aan dat het bureau zowel het creatieve als technische proces als geen ander beheerst: 'Van Berkel en Bos omschrijven architectuur graag als een 'sociale machine'. Geslaagd voorbeeld is het nieuwe station in Arnhem: de architectuur volgt de bewegingen van de reizigers. In het verlengde hiervan excelleert de ontwerptaal van UNStudio in beweging. Dat innovatieve karakter en absolute vakmanschap heeft een voorbeeldstellend en vernieuwend oeuvre opgeleverd.' Overige juryleden zijn: Steven Nobel (Zecc architecten), Ton Idsinga (publicist), Wienke Bodewes (CEO Amvest), Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond) en Willem Jan Neutelings (Neutelings Riedijk).

Prijs
Bugemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan de prijs aan het duo. 'en Amsterdams bureau dat wereldwijd aan de weg timmert, dat Rotterdam met een magnifieke brug tot een eenheid smeedde, Arnhem een station gaf van een allure die ons niet had misstaan in een nationale hoofdstad', aldus Van der Laan.

Online portfolio
De BNA geeft een eerbetoon aan UNStudio in de vorm van een online portfolio. Hierin staat kort beschreven wat UNStudio is, wat ze doen en is een aantal projecten uitgelicht. Ook het juryrapport is in deze publicatie opgenomen. Dit online portfolio over UNStudio laat duidelijk iedereen zien wat het bureau zo bijzonder maakt.

Nationale en internationale bekendheid
Bekende werken van UNStudio zijn Villa Möbius (1998), de iconische Erasmusbrug (1996), het Mercedes Benz Museum in Stuttgart (2016), en het station van Arnhem (2015). In Nederland verrezen verder onder meer het Agora-theater in Lelystad (2007), theater De Stoep in Spijkenisse (2014) en het DUO en Belastingkantoor in Groningen (2011). Daarnaast heeft het bureau in diverse Aziatische landen gebouwd. UNStudio ontwerpt momenteel vier metrolijnen in Qatar, met 35 metrostations met elk een eigen karakter. Het bureau kan ook met bescheiden budgetten uit de voeten, zoals het bureau onder meer met de theaters in Lelystad en Spijkenisse heeft bewezen.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
Sluit deze advertentie