Brandveillige kierafdichting in gevels
Javascript is uitgeschakeld

Brandveillige kierafdichting in gevels

Geplaatst: 30-01-2023
Brandveillige kierafdichting in gevels
Toepassing uit de praktijk – Grotius Woontorens

De afgelopen jaren is de aandacht voor brandveilige gevels in Nederland flink toegenomen. Daarnaast worden er hoge eisen gesteld aan de luchtdichtheid en moet de bereikte kwaliteit ook aantoonbaar zijn, vooral onder de toekomstige Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De brandvertragende butyltape HARDCAST® FSR 40 van CARLISLE® Construction Materials B.V. biedt hierbij uitkomst.

Deze tape heeft een brandklasse B, S1 voor rookontwikkeling en D0 voor druppelvorming. Een uniek product voor het realiseren van een brandveilige kierdichting van onder meer kozijnen in gevels en leidingdoorvoeren.

Er wordt steeds meer modulair en prefab gebouwd. Prefab bouw in hoogbouw, dus eigenlijk steigerloos bouwen, vraagt een andere wijze van bouwen, zegt Emiel Vis, Sales Manager Façades bij CARLISLE® Construction Materials B.V. (CCM). Er is daarbij een enorme diversiteit aan aansluitingen en details die water- en luchtdicht gemaakt moeten worden. Over het algemeen is hier een additionele butyltape of EPDM-verbinding voor nodig. Wij denken daarbij niet in standaard producten, maar juist in oplossingen.” Met de productlijn HARDCAST® biedt CCM een professionele oplossing voor vrijwel elk afdichtingsprobleem: van een lucht- en waterdichte afwerking van kozijnen tot de bescherming van leidingen en HVAC toepassingen. En met de brandvertragende butyltape FSR 40, tevens een brandveilige afdichting.

carlisle

Branddoorslag door de gevel naar de spouw
Het Bouwbesluit stelt eisen aan de brand-klasse voor ‘een zijde die grenst aan de buitenlucht’. Dit wordt vaak geinterpreteerd als: ‘de buitenzijde van de gevel moet aan een minimale brandklasse voldoen’. Bij een geventileerde spouwgevel gaat deze vlieger niet op, omdat niet alleen
de buitenschil, maar ook de spouwmaterialen in contact staan met de buitenlucht. Denk
aan gevels bij hoogbouw, waarbij eerst het binnenspouwblad wordt gerealiseerd en er later een gevelbekleding wordt gemonteerd. Achter die gevelbekleding resteert dan een ‘valse spouw’.

Wanneer een brand via openingen in de gevel de spouw bereikt, kunnen spouwmaterialen mee verbranden en tot een grotere warmteontwikkeling leiden. “Dan blijkt ineens de opbouw van de
constructie maatgevend en niet alleen de brandbaarheid van de materialen. Dat geeft al aan dat er goed moet worden nagedacht over het voorkomen van branddoorslag door de gevel naar de spouw,” aldus Emiel.

BouwBeurs2023
Van 6 tot 10 februari is CCM aanwezig op de BouwBeurs. Breng een bezoek aan stand D036 in hal 11 en laat u informeren en inspireren over vele luchtdichte en brandveilige geveltoepassingen.

Registreer u voor gratis toegangskaarten: BouwBeurs 2023 (jaarbeurs.nl)

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
Sluit deze advertentie