Archidat Architectuur - nieuws - eusebiuskerk-in-arnhem-combineert-restauratie-met-verduurzaming
Javascript is uitgeschakeld

Eusebiuskerk in Arnhem combineert restauratie met verduurzaming

Geplaatst: 26-11-2019
Eusebiuskerk in Arnhem combineert restauratie met verduurzaming

De Arnhemse Eusebiuskerk is de laatste jaren grondig gerestaureerd. Daarbij is speciale aandacht geschonken aan de verduurzaming van de warmtevoorziening. In de afgelopen tien jaar heeft de Eusebiuskerk een grootschalige restauratie doorgemaakt.

Peter Koelewijn, als architect en bouwkundige betrokken bij het project, werd gevraagd elementen toe te passen die ervoor zorgen dat het gebouw de komende twintig jaar kan inspelen op de maatschappelijke behoefte.

"We wilden dus niet alleen behouden wat er is, maar de kerk ook klaarmaken voor de toekomst. Zo kwamen we op het idee van glazen balkons rondom de toren, zodat mensen van buitenaf de bijzondere architectuur van de kerk kunnen bewonderen."

De kerk wilde ook stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Omdat de cv-ketels toe waren aan vervanging, verkende de kerk de aardgasvrije alternatieven. Koelewijn ontdekte dat er in de buurt van de kerk al leidingen voor het warmtenet lagen. "Omdat we er in de planvorming voor hadden gekozen om de vloerverwarming in de kerk met zo’n duizend vierkante meter uit te breiden, werd stadswarmte een wel heel interessante optie."

Twee innovaties
Het warmtenet kwam dus praktisch langs de kerk en zou al worden uitgebreid. "Ook de nieuwbouwwoningen die rondom de kerk worden gebouwd en de nieuwe bioscoop worden aangesloten op stadswarmte", vertelt Annemarie Sent, accountmanager bij Vattenfall voor de regio Arnhem-Nijmegen. "Het was logisch dat ook de Eusebiuskerk daarvan kon profiteren. Arnhem heeft hierdoor een primeur: dit is de eerste historische kerk in Nederland die op stadswarmte is aangesloten."

De Eusebiuskerk paste nog een innovatie toe: om de kelder uit te breiden om ruimte te maken voor toiletten en een technische ruimte, heeft de Stichting Eusebiuskerk een ondergrondse betonnen bak laten aanleggen. Dit is uniek voor werkzaamheden rondom een historische kerk. "De warmteleidingen van Vattenfall gaan naar binnen via deze betonnen wand in de kelder. Hierdoor hoefden wij niet door de hele dikke muren van de kerk te boren", vertelt Sent.

Verduurzamend verwarmingssysteem
De kerk beschikt over een uitgebalanceerd verwarmingssysteem, vertelt Koelewijn. "De vloerverwarming zorgt voor een comfortabele vloertemperatuur. We hebben voor een groter oppervlakte vloerverwarming gekozen dan waar normaal gesproken mensen zitten, zodat de kou die via de ramen naar binnen komt, kan worden opgevangen."

De vloerverwarming is goed voor 40 procent van het warmteverbruik van de kerk. Om aan de overige 60 procent van de warmtevraag te voldoen, maakt de Eusebiuskerk gebruik van heaters. "Heaters zijn heel efficiënt, omdat ze gebruikmaken van stralingswarmte. Dat houdt in dat ze niet de lucht in de kerk verwarmen, maar direct de bezoekers." Koelewijn wijst erop dat de heaters weliswaar nu nog op aardgas functioneren, maar dat er serieuze plannen zijn om daar een duurzaam alternatief voor te gaan gebruiken.

Eusebiuskerk als showcase
De ambitie van de Eusebiuskerk is groot: binnen circa zes jaar onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De aansluiting op stadswarmte is de eerste grote stap die daarmee is gezet. "In vergelijking met een cv-ketel bespaart stadsverwarming in Arnhem al 79 procent CO2", licht Sent toe.

Volgens Sent zijn projecten zoals de Eusebiuskerk een mooie showcase van wat er allemaal mogelijk is met stadswarmte. Steeds meer kerken tonen interesse in verduurzaming. Koelewijn vult aan: "Zeker als een kerk al convectoren of vloerverwarming heeft, dan kan stadswarmte heel aantrekkelijk zijn, mits er natuurlijk in de buurt al een warmtenet ligt. Verder heeft iedere kerk zijn eigen uitdagingen, waardoor verduurzaming van deze monumenten grotendeels maatwerk is. Het is dan ook heel goed om te zien dat steeds meer kerken willen weten hoe de Eusebiuskerk aan het verduurzamen is."

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
Sluit deze advertentie