Rotterdam en Barcode Architects maken masterplan Rijnhaven
Javascript is uitgeschakeld

Rotterdam en Barcode Architects maken masterplan Rijnhaven

Geplaatst: 10-03-2020
Rotterdam en Barcode Architects maken masterplan Rijnhaven

ROTTERDAM - Barcode Architects presenteerde vorige week met trots het ambitieuze masterplan voor de Rotterdamse Rijnhaven. Op 5 maart werd het project door de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers officieel publiek gemaakt.

Voor de totstandkoming van de Rijnhavenvisie werkte Barcode Architects intensief samen met de Gemeente Rotterdam, BGSV en Robbert de Koning Landschapsarchitect.

Het masterplan voor de Rijnhaven is een van de meest grootschalige stedenbouwkundige opgaven van Rotterdam en omvat in totaal circa 350.000m2 aan nieuw, gemixt stedelijk programma. Op de zuidoever van de Maas zal, op een gedempt stuk havenbekken, de komende jaren een geheel nieuw, levendig centrumgebied ontstaan dat de Wilhelminapier en Katendrecht met elkaar verbindt.

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en vergezichten, ontstaat hierdoor een aantrekkelijk stedelijk gebied dat Rotterdam verder op de kaart zal zetten als metropool van de 21ste eeuw. Een brede esplanade met stedelijke functies en bijzondere hoogbouwprojecten grenst straks aan een grootschalig stadspark dat zorgt voor een aangename vergroening van het havenbekken. Dit nieuwe stadspark, gelegen op de kop van de Rijnhaven, wordt een aantrekkelijke publieke plek met een permanent stadsstrand en een educatief getijdenpark. Met het plan wordt een grotere ambitie voor het verwezenlijken van ‘het rondje Rijnhaven’ als levendige publieke route gerealiseerd.

Het masterplan voor de Rijnhaven draagt bij aan de grote opgave van de stad om verder te verdichten. Het programma omvat circa 2.000 tot 2.500 nieuwe woningen, kantoren en een rijke mix van stedeljike voorzieningen. De combinatie van enerzijds hoogbouw en anderzijds stadsblokken met grote groene tuinen biedt ruimte voor een gevarieerde mix van sociale en middeldure huur-, en koopwoningen. In de plinten wordt ruimte gereserveerd voor aantrekkelijke bedrijvigheid en horeca.

Met dit masterplan worden de belangrijkste ruimtelijke en programmatische uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Rijnhaven vastgelegd. In de volgende fase wordt de realisatie verder uitgewerkt voordat marktpartijen het stokje overnemen.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie