‘Na voorlichting moeten ouderen vervolgstap zetten’
Javascript is uitgeschakeld

‘Na voorlichting moeten ouderen vervolgstap zetten’

Geplaatst: 17-10-2016
‘Na voorlichting moeten ouderen vervolgstap zetten’

BREDA - Een onverwacht grote belangstelling voor themabijeenkomsten, massale aanvragen voor de woonscans en het enthousiasme bij ouderen die voorlichting hebben gekregen. De ervaring van Rolf Jobse, adviseur bij Wonen met Gemak sluit naadloos aan bij de uitkomsten van het onderzoek van de HAN dat onlangs werd gepubliceerd: ouderen zijn bereid om te investeren in woningaanpassingen om langer veilig en comfortabel thuis te blijven wonen.

Wonen met Gemak ondersteunt deze beweging met voorlichting aan groepen en advies aan huis. 'De woonscans zijn hierbij ons belangrijkste instrument. Natuurlijk bereiken we met voorlichting een grotere groep, maar het zijn de mensen die de vervolgstap zetten met de woonscan die je kunt activeren en inspireren', zegt Jobse.

Voorbeeldplattegronden
Inspireren kan straks ook met de website met voorbeelden van aangepaste woningen, die het resultaat zijn van het werk van de ontwerpteams van BNA Onderzoek. Deze teams zijn aan de slag gegaan met verschillende gangbare woningtypen om uiteindelijk voorbeeldplattegronden te kunnen presenteren. Een belangrijke stap in het daadwerkelijk investeren in woningaanpassingen, beaamt Jobse. 'Samen met de Architectenwinkel in Breda hebben we regelmatig gefilosofeerd over duidelijke voorbeelden. Plattegronden die tot de verbeelding spreken en laten zien dat aanpassingen ook mooi, slim en soms heel laagdrempelig kunnen zijn. Goed dat BNA Onderzoek hier een passend vraagstuk in zag.' De gezamenlijke netwerken van de onderzoekspartners, waarvan ook Platform31 | Energiesprong onderdeel is, vormden een sterke basis voor het onderzoek, waar de bewoner centraal stond.

Gratis woonscan
Een burgerinitiatief ligt ten grondslag aan Wonen met Gemak. In Prinsenbeek (Breda) merkten inwoners dat ouderen moeite hadden met geschikte woningen vinden. De voorlichting die zij aan ouderen gaven, leverde vervolgvragen op, waarna samen met de gemeente Breda is opgeschaald en Wonen met Gemak ontstond. 'Inmiddels kunnen we geinteresseerden naast voorlichting ook een gratis woonscan bieden, waarbij een deskundige samen met de bewoner kijkt wat nodig is en wat mogelijk is. En ook bij de volgende stap ondersteunen we: het vinden van de juiste aannemer of klussendienst. We merken dat dat de punten zijn waarop veel ouderen blijven hangen in het proces. Daarnaast', vervolgt Jobse, 'is de motivatie om na te denken over ouder worden niet erg hoog. Toch is dat de volgende stap in de wooncarriere. Na de babykamer en het lege nest, is het nu tijd voor wat meer comfort en veiligheid.'

Bewustwording
Comfort en veiligheid, twee thema’s waarop Wonen met Gemak de nadruk legt in de informatieve bijeenkomsten die campagnematig in Breda en andere Brabantse gemeenten gegeven worden. De start daarvan was in Prinsenbeek en bleek een onverwacht succes. Jobse: 'Om alle belangstelling aan te kunnen, moesten we de bijeenkomsten soms maar liefst elf keer organiseren.' Hij wil er maar mee zeggen dat de behoefte groot is. Jobse: 'Bewustwording is nu van belang. Men rekent nog op loketten, die er helemaal niet meer zijn of slechts op een kier staan. Voor een fijne woonsituatie moet men nu echt zelf aan de slag.'

Lees ook: Comfortabel langer thuis wonen voor ouderen

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
Sluit deze advertentie