Nederlanders ontwerpen nieuw Olympisch zwemstadion Parijs
Javascript is uitgeschakeld

Nederlanders ontwerpen nieuw Olympisch zwemstadion Parijs

Geplaatst: 15-09-2020
Nederlanders ontwerpen nieuw Olympisch zwemstadion Parijs

AMSTERDAM - Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de prestigieuze competitie gewonnen voor het ontwerp van het grootste zwemstadion van Parijs. Het is het enige sportcomplex dat speciaal voor de Olympische Spelen van 2024 zal worden gebouwd. Het gebouw is ontworpen voor een onvergetelijke editie van de Olympische Spelen, maar misschien nog wel belangrijker: na afloop van de spelen resteert een prachtig en innovatief sportcentrum voor de inwoners van Saint-Denis en Parijs.

Het zwemstadion is een gebouw voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de Olympische spelen vinden hier straks de wedstrijden waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen plaats. Vervolgens kan het gebouw worden omgetoverd tot boccia stadion tijdens de Paralympics, en na de spelen blijft het gebouw staan als zwemstadion met een grote verzameling ruimtes voor diverse (sportieve) evenementen voor de wijk. De afmetingen van het zwembassin zijn aanpasbaar; een technisch hoogstandje dat het gebouw extra flexibel en duurzaam maakt.

Samen met de groene inrichting van de publieke ruimte en de nieuwe verbindingsbrug met het grootste stadion van Frankrijk, het ‘Stade de France’, is het nieuwe zwemstadion een belangrijke investering in de toekomst van Saint-Denis, één van de meest problematische wijken van Frankrijk met veel armoede en criminaliteit. De kosten voor het totale project komen uit op 187 miljoen euro, inclusief financiering.

Bouwen met hout

Het nieuwe zwemstadion wordt gebouwd in hout, met een indrukwekkend houten dak dat als een zwevende vorm perfect zicht geeft op de wedstrijdbaden. Door deze dakvorm blijft het energiegebruik beperkt. Ook op alle andere vlakken overstijgt het plan de duurzaamheidsrichtlijnen. Zo is het dak volledig voorzien van zonnecellen en daarmee één van de grootste ‘solar farms’ in Frankrijk. Rondom het compacte gebouw is ruimte om honderd nieuwe bomen te planten.

Beter klimaat in de stad

Het plan kwam tot stand in een inspirerende samenwerking met opdrachtgever La Métropole du Grand Paris en dankzij een zeer bevlogen team van experts, met o.a. Bouygues Batiment Ile de France, Récréa en Dalkia. Het illustreert perfect hoe duurzame ontwerpconcepten kunnen leiden tot een nieuwe architectuur die bijdraagt aan de verbetering van het leefklimaat in onze steden.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
Sluit deze advertentie