NEXT architects maakt brug tot ultieme beleving
Javascript is uitgeschakeld

NEXT architects maakt brug tot ultieme beleving

Geplaatst: 26-10-2016
NEXT architects maakt brug tot ultieme beleving

AMSTERDAM - Het architectenbureau NEXT architects bouwt hard door aan een unieke reeks bruggen in binnen- en buitenland. Ditmaal een iconische brug in China: de Lucky Knot. De nieuwe voetgangersbrug in de Chinese miljoenenstad Changsha opende enkele weken geleden voor het publiek. De stalen brug is ruim 185 meter lang en 24 meter hoog.

De opvallende Lucky Knot heeft een nuchtere Nederlandse basis: NEXT architects is gevestigd in zowel Amsterdam als Beijing. Naar aanleiding van de spraakmakende Melkwegbrug in Purmerend werd NEXT in 2013 benaderd voor een internationale prijsvraag voor een nieuwe brug over de Dragon King Harbor rivier, onderdeel van het snel ontwikkelende ‘New Lake District’ in Changsha. Inmiddels is de brug een paar weken na de opening al een icoon en door CNN uitgeroepen tot 'een van de meest spectaculaire en baanbrekende bruggen ter wereld.'

Duizend en één trede
De brug is een sleutelproject in de ontwikkeling van de publieke ruimte voor het gebied met een recreatief, ecologisch en toeristisch programma. De brug verbindt meerdere niveaus op verschillende hoogtes (de oevers, de weg, het hoger gelegen park en alle verbindingen daartussen). Door deze verbindingen letterlijk en figuurlijk aan elkaar te knopen, is de uiteindelijke vorm en routing van de brug ontstaan. 'De vorm van Lucky Knot is geïnspireerd op het principe van de Möbius ring en refereert aan de Chinese knoopkunst. In deze eeuwenoude, decoratieve Chinese volkskunst staat de knoop voor geluk en voorspoed', vertelt John van de Water, partner NEXT architects Beijing. Door traditie en moderniteit te combineren spreekt de brug tot de verbeelding. De brug biedt uitzicht over zowel de rivier als het Meixi meer, de stad Changsha en het omliggende gebergte. Met een speciale lichtshow met ledverlichting wordt de brug een iconische attractie, onderdeel van de lichtroute langs de Dragon King Harbor rivier.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie