Nieuw wervelend parkeergebouw voor RAI Amsterdam
Javascript is uitgeschakeld

Nieuw wervelend parkeergebouw voor RAI Amsterdam

Geplaatst: 11-10-2016
Nieuw wervelend parkeergebouw voor RAI Amsterdam

RAI Amsterdam heeft een nieuw, multifunctioneel parkeergebouw: een dertig meter hoog gebouw van acht parkeerlagen dat plaats biedt aan ongeveer duizend auto’s. Het ligt aan de Amsterdamse Zuidas en de ringweg A10 en is een geïntegreerd onderdeel van RAI Amsterdam. Bijzonder aan het gebouw is dat de eerste verdieping ook gebruikt kan worden als een flexibele extentiehal.

Op momenten dat de RAI geen extra parkeerbehoefte heeft, zal de garage fungeren als openbare parkeervoorziening. Benthem Crouwel Architects is sinds 1989 supervisor van de gehele RAI. Het parkeergebouw is, na het Amtrium en het Elicium, het derde gebouw dat zij op het RAI-complex hebben ontworpen.

Wokkels
Het gebouw wordt gekenmerkt door een strakke, rechthoekige vorm met aan de zuidzijde twee opvallende spiralen, de zogenaamde ‘wokkels’. Een wokkel om de parkeergarage in te rijden, en een wokkel om deze weer te verlaten. Door deze gescheiden toe- en afvoer van verkeer kan het parkeren snel en efficiënt afgehandeld worden, een belangrijke wens van de RAI. De wokkels zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen die al stapelend de op- en afrit tot de parkeervloeren vormen. Het zijn beeldbepalende elementen van het gebouw, duidelijk zichtbaar vanaf de ringweg A10. ’s Avonds benadrukken blauwe LED-lijnen de elegante vorm van de wokkels.

Extra flexibele ruimtes
Het parkeergebouw is een ‘stand alone’ parkeergarage, en ook een multifunctioneel inzetbaar gebouw. Doordat de eerste verdieping twee keer zo hoog is (7,2 meter) als de bovenliggende parkeervloeren, ontstaat een ruime hal die ingezet kan worden als extentiehal en congresruimte. De 2.800m2 grote hal heeft zo weinig mogelijk kolommen, zodat de ruimte op allerlei manieren ingericht kan worden. De kolomstructuur staat op een grid van 7,5 meter. Het gebouw bestaat uit drie beuken met een overspanning van vijftien meter. De extentiehal is zelfstandig te gebruiken voor evenementen, maar kan door schuifdeuren ook verbonden worden met de omliggende hallen van het RAI-complex. De bovenste parkeervloer, het dak van het gebouw, kan eveneens voor diverse activiteiten van de RAI gebruikt worden.

RAI-lamellen
De parkeervloeren zijn omzoomd door verticale lamellen, die terugkomen in veel gebouwen van het RAI-complex: zo wordt de onderlinge verbondenheid van de verschillende RAI gebouwen benadrukt. De lamellen van het parkeergebouw zijn zilverkleurig en geven de parkeervloeren op de lagen 3 tot en met 8 een zowel transparante als besloten uitstraling. Ze laten voldoende lucht door, in overeenstemming met de wens van de RAI voor een parkeergarage zonder mechanische ventilatie, en zorgen door hun oriëntatie ook voor beschutting tegen de regen.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
Sluit deze advertentie