Archidat Architectuur - nieuws - prachtige-turkse-moskee-te-ede
Javascript is uitgeschakeld

Prachtige Turkse Moskee te Ede

Geplaatst: 09-02-2018
Prachtige Turkse Moskee te Ede

Aan de Verlengde Blokkenweg in Ede is een prachtige Turkse Moskee gebouwd. Een kruising tussen traditioneel en modern, traditie en vernieuwing.

Islamitische architectuur bevat rijke illustraties, patronen en ornamenten. Deze aspecten maken een moskee herkenbaar en erg bijzonder. In een moskee van nu dienen deze stijlkenmerken goed samen te gaan met de omgeving. Iets wat niet zomaar gedaan is. Mies Architectuur heeft daarom in samenspraak met de plaatselijke Islamitische gemeenschap een prachtig pand ontworpen, waarin alle faciliteiten een plek hebben gekregen.

Wie aan een moskee denkt, zal zich niet direct bewust zijn van de aanwezige functies en faciliteiten. Zo zijn er in het gebouw meerdere gebedsruimtes, een ontmoetingsplek en educatie- en voorlichtingscentrum, een bibliotheek, winkel en reinplekken.

Dit alles is gevestigd in het gebouw met 2 volumes, die ten opzichte van elkaar gedraaid zijn. De begane grond met alle openbare functies is georiënteerd naar de woonwijk, die aan de zuidzijde is gelegen. Daar bevindt zich ook de hoofdtoegang van de moskee. Via een grote patio zijn alle bijeenkomstruimten te bereiken. De patio fungeert als overgangsgebied, als buffer tussen het drukke dagelijkse leven in de wijk en de stilte van het gebed. De patio is dan ook uitgevoerd in een andere baksteen dan de buitengevel, zodat de bezoeker het signaal krijgt in een andere wereld te stappen. De gebedsruimte is gelegen op de 1e en 2e verdieping, richting Mekka georiënteerd.

Om de moskee te laten aansluiten bij de woningen in de omgeving is als hoofdmateriaal gekozen voor baksteen. Er is gekozen voor de Maplewood en Birchwood sorteringen van Daas Baksteen, die door hun zachte kleur het pand laten opgaan in de omgeving. De woodstructuur geeft het een eigentijds uiterlijk. De combinatie van dit typisch Nederlandse bouwproduct en de gouden Arabische patronen levert een spannend contrast op.

Architect : Mies Architectuur, Ede
Aannemer : Bouwbedrijf Bruil, Ede
Sorteringen : Maplewood WF en Birchwood WF

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
Sluit deze advertentie