Nieuwe vervoersknoop geïntegreerd in landschappelijke brug
Javascript is uitgeschakeld

Nieuwe vervoersknoop geïntegreerd in landschappelijke brug

Geplaatst: 03-11-2016
Nieuwe vervoersknoop geïntegreerd in landschappelijke brug

ZOETERMEER - De bouw van Station Bleizo is officieel gestart. Op de grens van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland verbindt Bleizo straks trein, RandstadRail, bus, auto en fiets met elkaar. De nieuwe vervoersknoop, ontworpen door Team V Architectuur en Arcadis, is volledig geïntegreerd in een landschappelijke brug over de A12 en het spoor. Vanaf december 2018 kunnen reizigers van Station Bleizo gebruikmaken.

Vervoersknoop Bleizo bestaat uit een groen viaduct van ruim veertig meter breed en honderdnegentig meter lang. Het NS-station, de RandstadRail, fietsenstallingen en bushaltes zijn zorgvuldig in de deze ‘combibrug’ geintegreerd. Het brugdek functioneert als randstadrailhalte én als traverse voor voetgangers en fietsers over het spoor en de A12. De overbrugging krijgt met bomen, hagen en gras het karakter van een laan: de Laan op Bleizo. Deze vriendelijke en natuurlijke uitstraling wordt versterkt door de met hout afgewerkte plafonds, de natuurstenen vloeren en het karakteristieke takkenmotief op de perronkappen en de borstwering van de brug.

Ontspannen overstappen
Makkelijk en veilig de weg vinden naar de verschillende vervoersmiddelen en sneller reizen tussen Gouda, Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag. Dat staat voorop bij de inrichting van de vervoersknoop. De ruime stationshal van het NS-station ligt goed zichtbaar op een verhoogd plateau onder de brug, ten zuiden van de A12. De bushaltes aan de noordzijde zijn eveneens overdekt door het brugdek. De randstadrailhalte, de bushaltes en de perrons zijn overzichtelijk met elkaar verbonden via brede trappen en transparante glazen liften. Met zevenhonderd gratis parkeerplaatsen en voldoende fietsenstallingen aan beide zijden van het viaduct biedt de vervoersknoop veel overstapmogelijkheden.

Ruimte voor ontwikkelingen
Bleizo is zo ontworpen dat het moeiteloos kan meegroeien met haar omgeving. De realisatie van het vervoersknooppunt is namelijk de eerste stap in de ontwikkeling van een Business en Leisure Park op de grens van Zoetermeer en Lansingerland. Met de aanleg van een goede infrastructuur leggen de gemeentes de basis voor een aangenaam vestigingsklimaat voor kantoren, hoogwaardige innovatieve bedrijven, indoor-recreatie en wellicht zelfs wonen. Om de toekomstige bereikbaarheid van het gebied te waarborgen is in het ontwerp ruimte ingebouwd voor uitbreiding van het aantal treinsporen en verbreding van de A12. De Laan op Bleizo, inclusief het fietspad, kan worden verlengd als de RandstadRail, die nu een eindhalte heeft op Bleizo, wordt doorgetrokken richting Rotterdam.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
Sluit deze advertentie