Vebo’s betonnen replica’s Rietveldstoel permanent tentoonges
Javascript is uitgeschakeld

Vebo’s betonnen replica’s Rietveldstoel permanent tentoongesteld

Geplaatst: 29-09-2016
Vebo’s betonnen replica’s Rietveldstoel permanent tentoongesteld

In Uithoorn staat een nieuw kunstwerk. Het gaat om twee betonnen replica’s van de bekende Zig-Zag stoel van ontwerper/architect Gerrit Rietveld. Ze staan op verhogingen in de vijver van het gebouw De Hoeksteen. Het kunstwerk is door de stichting Galerie Fort aan de Drecht aan de gemeente aangeboden ter herinnering aan de gelijknamige galerie die haar deuren heeft moeten sluiten.

Daarmee houdt ook de stichting op te bestaan. Het aanbieden van het kunstwerk houdt ook verband met het 50-jarig bestaan van De Hoeksteen: het kunstwerk is bedoeld als eerbetoon aan en aandachttrekker voor Gerrit Rietveld en zijn werk. De Hoeksteen is namelijk de enige kerk die door humanist Rietveld ontworpen is. In de loop van de tijd veranderde de functie van kerk in die van multifunctioneel centrum en bibliotheek.

Betonsoort
De Zig-Zag stoelen zijn belangeloos geproduceerd door prefabbetonfabrikant Vebo Beton & Staal, op basis van originele ontwerptekeningen. De stoelen zijn uitgevoerd in hogesterktebeton en afgewerkt met een ‘Rietveld-rode’ coating, gesponsord door verfproducent Sika Nederland. De stichting Galerie Fort aan de Drecht is door de Erven Gerrit Rietveld op de hoogte gebracht van het bestaan van de Zig-Zag stoel in beton. Vebo Beton & Staal heeft dit bekende werk namelijk, na goedkeuring door de Erven Gerrit Rietveld, als test- en studieobject gebruikt, om na te maken in een toentertijd nieuwe betonsoort, hogesterktebeton. Het testexemplaar bleek uitstekend te zijn gelukt, wat een prestatie is als men bedenkt dat het gewapende beton slechts enkele centimeters dun is.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
Sluit deze advertentie