Wonen in een voormalige kazerne
Javascript is uitgeschakeld

Wonen in een voormalige kazerne

Geplaatst: 12-09-2019
Wonen in een voormalige kazerne

MAARN - De sloop van de Simon Stevinkazerne in Ede was al begonnen toen architectenbureau A&R10 het verzoek kreeg om herbestemming van een legeringsgebouw te onderzoeken. Paintballende mensen ontwijkend, keken de architecten of het karakteristieke pand omgeturnd kon worden tot sociale huurwoningen. Nu zijn er 40 appartementen gerealiseerd en bewoond.

De Simon Stevinkazerne had drie gebouwen waarin manschappen waren ondergebracht. Een van deze gebouwen was al gesloopt en de andere twee stonden op de nominatie om gesloopt te worden. Woningbouwcorporatie Woonstede vroeg zich af in een daarvan misschien sociale huurwoningen gerealiseerd konden worden. Deze vraag werd neergelegd bij A&R10, het in Maarn gevestigde architectenbureau dat gespecialiseerd is in architectuur en restauratie. Partners Lillian Brinks en Joost van Nes deden haalbaarheidsonderzoek en bouwhistorisch onderzoek.

“Het gebouw werd gebruikt om in te paintballen”, herinnert Lillian Brinks zich lachend. “Toen we de stand van zaken gingen opnemen, moesten we steeds paintballende mensen en rondvliegende verfklodders ontwijken.” De architecte keek echter door de smurrie en om geplaatste schotten heen en zag direct de potentie van het gebouw. “Structureel gezien was het pand in goede staat en de oorspronkelijke gangenstructuur leende zich prima voor de realisatie van appartementen.”

A&R10 bracht advies uit en liet zien hoe appartementen, buitenruimtes en bergingen gerealiseerd konden worden, met behoud van historische kwaliteiten. In nauwe samenwerking met de gemeente Ede besloot Woonstede tot herbestemming van niet een, maar beide gebouwen. A&R10 ontwierp 40 appartementen, die intussen zijn gerealiseerd en bewoond.

Historisch besef gecombineerd met modern comfort
“Het historische karakter van het interieur is zoveel mogelijk behouden”, vertelt Joost van Nes. “Ieder appartement heeft een andere indeling en karakter. Om buitenruimtes te realiseren, hergebruikten we bestaande loggia’s, tekenden we tuinen en realiseerden we vrijhangende balkons. De balkons en privacyschermen zijn van metaal en hebben een rupsbandprofilering die je ook terugziet in de bebording. Historische foto’s in de gangen tonen de geschiedenis van het pand.”

De oorspronkelijke entree is behouden en de bijzondere trap vormt een centraal element. Bewoners kunnen ook de nieuw gerealiseerde lift nemen. De appartementen, die vanwege hun hoge plafonds ruim ogen, zijn eveneens voorzien van modern comfort. Zo is in de stalen kozijnen monumenten isolatieglas gezet en kregen alle appartementen energieklasse A. Monumentenzorg hield toezicht op de aanpassingen en gaf de herbestemde panden de status van gemeentelijk monument.

De architecten van A&R10 zijn blij dat de karakteristieke kazernegebouwen een tweede leven hebben gekregen en behouden blijven voor de toekomst.

In het portfolio op www.aenr10.nl vindt u foto’s en filmbeelden van het herbestemmingsproject dat alles bij elkaar zo’n drieënhalf jaar duurde.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
Sluit deze advertentie