Archidat Architectuur - productnieuws - copierwoning-wint-reynaers-projectprijs
Javascript is uitgeschakeld

Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

Geplaatst: 18-01-2016
Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

De Reynaers-projectprijs 2015 kent een overtuigende winnaar. Nog niet eerder stond een project vanaf dag één op de eerste plaats en hield deze koppositie vast tot het einde. De Copierwoning in Zeist, een ontwerp van architectenbureau Jevanhet Architectuur, gerealiseerd door gevelbouwer Haro Aluminium, kreeg ruim 20 procent van alle door het publiek uitgebrachte stemmen.

Architect Jeroen van Hettema van Jevanhet Architectuur, maakte van de bescheiden Copierwoning een riante villa. Van Hettema vertelt: 'Het was een uitdagende opdracht want de woning is een gemeentelijk monument. Dat betekende dat de oude woning intact moest blijven en het nieuwe deel op zichzelf moest staan. Een andere moeilijkheid was dat de Copierwoning in de kleinste woningcategorie viel en er daarom maar beperkt bijgebouwd mocht worden.' Van Hettema: 'Het doel van zowel mij als van de bewoners was om binnen en buiten in elkaar over te laten lopen. Dit is vooral duidelijk voelbaar bij de dubbele trap aan de zijkant van het huis, tevens de favoriete plek van de bewoners. Door aan beide kanten van de hoge glaspui een trap te plaatsen, vervaagt hier de grens tussen huis en tuin.'

Knipoog naar Rietveld
Vanaf de oude woning wordt het nieuwe gedeelte betreden via een glazen corridor. Aan de voorkant van de aanbouw zit ook een grote raampartij. Deze lijkt van binnenuit oneindig ver naar boven door te lopen. Aan de buitenkant liggen de kozijnen van deze pui vlak in de gevel, omdat de kozijnen in het Rietveldhuis ook gelijk liggen met het metselwerk. Het feit dat er maar beperkt bijgebouwd mocht worden, werd opgelost door de woning helemaal te onderkelderen. Doordat de woning op een duin ligt, konden ook in de kelder op veel plekken puien worden gemaakt. De woning is nu zowel op de begane grond als in de kelder volledig open naar de tuin toe. Natuurlijk mocht een knipoog naar Rietveld niet ontbreken. Van Hettema: 'Daarom heeft de nieuwe aanbouw op twee plekken een open hoek, net zoals het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht.'

Jury
De jury omschreef de Copierwoning als volgt: 'Deze inzending betreft de aanbouw aan de woning die Gerrit Rietveld in 1955 voor zijn vriend Andries Copier ontwierp. Rietveld maakte een bescheiden tweelaagse woning op een duin, met rechte lijnen en een plat, licht overhellend dak. In de nieuwe aanbouw zijn de door Rietveld getekende lijnen op subtiele wijze vertaald in zowel volume als gevel. Binnen de stringente eisen van het bestemmingsplan en met respect voor het bestaande pand, is een flink volume over twee lagen gerealiseerd. Daar waar het witte, bestaande huis een introvert karakter heeft, durft het nieuwe bouwdeel stoer voor de dag te komen met donkere baksteen en donkere kozijnen. Een geheel beglaasde doorgang verbindt de twee architectonische uitersten, die bij gedetailleerde beschouwing toch heel veel gemeen blijken te hebben.’

Meer informatie: http://projectprijs.reynaers.nl/home/

Overig

Stemmen Reynaers Projectprijs 2018 van start 27-11-2018
Zonnestroominstallaties van Q CELLS die voldoen aan de BENG-richtlijnen 31-10-2018
De allerbeste isolatieprestaties met de Kingspan K108 spouwplaat 29-10-2018
Vele voordelen vinGarant kozijn 22-10-2018
Daas bakstenen in stadsappartementen aan 't Kanaal te Assen 15-02-2018
Prachtige Turkse Moskee te Ede 09-02-2018
Duco’s gezonde en energiezuinige visie leeft verder in twee wereldprimeurs 01-02-2018
Eén oplossing voor elk detail bij luchtdicht bouwen 08-01-2018
Hoofdgebouw TU/e na renovatie duurzaamste onderwijsgebouw 17-10-2016
Warmond krijgt een nieuw Kloppend Hart 29-09-2016
 

Onze partners

  • JET BIK Projecten
  • Blauwplaat
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
  • Redumax
Sluit deze advertentie