Archidat Architectuur - productnieuws - warmond-krijgt-een-nieuw-kloppend-hart Archidat Bouwnieuws - Warmond krijgt een nieuw Kloppend Hart
Javascript is uitgeschakeld

Warmond krijgt een nieuw Kloppend Hart

Geplaatst: 29-09-2016
Warmond krijgt een nieuw Kloppend Hart
Foto: Luuk Kramer

Aan de Herenweg in Warmond heeft atelier PRO een bestaand ontmoetingscentrum gecombineerd met drie nieuwe basisscholen en een peuterspeelzaal. Het resultaat is een nieuw multifunctioneel centrum waar de Warmondse scholen, de bibliotheek, kinderopvang, peuterspeelzaal en het verenigingsleven een plek hebben gekregen.

Ontmoetingscentrum Het Trefpunt is al meer dan tien jaar het sociaal cultureel centrum van Warmond. In de avonduren wordt het veelvuldig gebruikt, overdag was er onderbezetting. Tegelijkertijd kampten drie basisscholen in Warmond met een teruglopend leerlingaantal en verouderde huisvesting. De scholen staan 's avonds veelal leeg, het Trefpunt is overdag matig bezet: zij kunnen elkaar dus ruimtelijk mooi aanvullen. Bovendien biedt het Trefpunt functies waarover een reguliere, relatief kleine, school nooit zelf over kan beschikken. De gemeente besloot te kijken of nieuwbouw van de scholen gecombineerd kon worden met de verbouwing van Het Trefpunt. De locatie ligt in een groengebied net ten noorden van de historische dorpskern. Het bestaande gebouw van Het Trefpunt ligt vrij centraal in het groen heeft een strenge rechthoekige opzet in baksteen.

Combinatie oud en nieuw
Architectenbureau atelier PRO zorgde voor een verrassende en succesvolle combinatie van oud en nieuw en bedacht bovendien een aansprekende manier om de nieuwbouw in de omgeving op te nemen. Het bestaande gebouw is meer open gemaakt en er is een bijzonder bouwdeel toegevoegd. Bestaand en nieuw van het Kloppend Hart worden door een centrale ruimte met elkaar verbonden. Er ontstaat een gedeelde ruimte die multifunctioneel gebruikt kan worden; als ontmoetingsruimte, als leerplek en als speelplek. In het bestaande sociaal cultureel centrum zijn de ingrepen beperkt, maar gericht. De smalle foyer is vergroot en de toegankelijkheid en uitstraling van ruimtes aangepakt. Daarnaast wordt het gebouw zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor dubbelgebruik door de basisscholen. Zo maken de scholen gebruik van de vernieuwde bibliotheek en de klusruimte. En is de oude jongerensoos geschikt gemaakt als nieuw speellokaal voor de kleuters.

Een vrije, golvende vorm
Voor het nieuwbouwdeel ontwierp atelier PRO een 'kralensnoer' van klaslokalen met een bijzonder golvende vorm. Dit deel heeft een opvallende houten gevelbekleding, passend bij de groene open locatie. Krimp en groei van de scholen kan eenvoudig opgevangen worden door met de 'kralen' (lokalen) te schuiven. Die flexibiliteit heeft zich al direct bewezen: vóór de opening zijn twee van de drie scholen probleemloos samengegaan.

Overig

Hoofdgebouw TU/e na renovatie duurzaamste onderwijsgebouw 17-10-2016
Duurzame transformatie Element Amsterdam Hotel voltooid 16-02-2016
Laatste woningen van project INSTIJL opgeleverd 09-02-2016
SPIE werkt mee aan de Dutch Windwheel 19-01-2016
Copierwoning wint Reynaers Projectprijs 18-01-2016
Metaglas krijgt opdracht voor glazen paviljoen Musis Sacrum 09-11-2015
PSV trapt af in met led verlicht Philips Stadion 19-10-2015
Duco erkend VMRG zonweringbedrijf 16-10-2015
AliusEnergy lanceert nieuw hybride paneel 16-10-2015
Subtiel kleur bekennen met Ton-sur-Ton gevelbakstenen 15-10-2015
 

Hein de Kort

Onze partners

  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
Sluit deze advertentie